Geschiedenis

VRS Railway Industry is van oorsprong een Alkmaars bedrijf en ontwikkelt en produceert al vanaf 1879 onder meer spoorwegbeveiligingssystemen. Oorspronkelijk is het bedrijf opgericht als Alkmaarsche Yzer- en Metaalgieterij (AY). In 1935 is de naam veranderd in Nederlandse Machinefabriek Alkmaar (NMA). In 1960 lijfde het Philips-concern, geïmponeerd door de hoogwaardige kwaliteit van het toenmalige NMA, het bedrijf in. Toen Philips in 1991 tijdens een forse afslankingsronde NMA weer afstootte, nam de toenmalige directeur de aandelen in het bedrijf over. In 1997 vond de verhuizing naar Broek op Langedijk plaats.

RS 276.jpg

Om redenen van toenemende concurrentie en marktvergroting in de spoorwereld voelde NMA Holding steeds meer de noodzaak op zoek te gaan naar een stevige aanvullende partner. NMA vond die - maar pas na overname daarvan door VolkerWessels - in het Haarlemse bedrijf Nederland Haarlem, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van verkeersregelapparatuur. VolkerWessels had het bedrijf toen echter al omgedoopt tot Vialis. Onder diezelfde Vialis-paraplu bevond zich ook al de tak Verkeers- & Industriële systemen van de ER-Groep in Zeist. Dit bedrijf was onder de naam ElectroRail in 1948 door de Nederlandse Spoorwegen opgericht om het in de oorlog vernielde spoor te herbouwen.

In 2001 werd 70 % van de aandelen van NMA verkocht aan de Vialis groep (in 2005 de resterende 30 %). Vialis NMA was geboren. Op basis van de locatieactiviteiten werd vervolgens besloten de divisie in Broek op Langedijk Railway Signalling te noemen en die in Zeist Railsystems. Na de verhuizing van beide bedrijven naar Houten in 2007 werden deze samengevoegd en omgedoopt naar Vialis Railway Systems.

RS 281.jpg

Vanaf 1 oktober 2013 zijn de activiteiten van Vialis Railway Systems ondergebracht in een nieuwe juridische entiteit, te weten: VRS Railway Industry bv. De strategie van VRS Railway Industry is gericht op schaalvergroting door internationalisering van de railactiviteiten. Gezien de lange historie van haar railactiviteiten waarbij genoemde overnames, fusies en herstructureringen zijn uitgevoerd, is er voor gekozen om met een nieuw bedrijf te starten, dat een grotere zelfstandigheid krijgt binnen Vialis. Op deze wijze kan in de toekomst sneller en adequater ingespeeld worden op kansen in de markt om onze strategie succesvol ten uitvoer te brengen.